Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Palota ékköve

A történet egy valós személy életét ábrázolja, akit a Csoszon dinasztia krónikái is említenek. Ő volt az első koreai női orvos, aki a királyt kezelhette.

A történet Szongszsong király, Jonszangun [Jonszan] király (1494-1506) és Csungdzsong (1506-1544) király uralkodása alatt játszódik. A történet elején, Jun királynét - Szondzsong király második feleségét, a későbbi Jonszangun király édesanyját - a király parancsára a királyi testőrök megmérgezik. A halálos ítélet végrehajtásában részt vevő testőr, Csonszó, hazafelé tartva balesetet szenved. Egy remete megmenti az életét, majd egy jóslatot mond neki, mely szerint az életét három nő fogja meghatározni: az egyiknek a halálát okozza, bár nem szándékosan, a másiknak megmenti az életét, és a harmadik a vesztét okozza, azonban sok ember életét fogja megmenteni. Csak később derül ki, hogy az első nő Jun királyné, a második nő Mjongi (Csánggum édesanyja), és a harmadik maga Csánggum. Az incidens okozta lelki gyötrelmek arra késztetik a testőrt, hogy lemondjon pozíciójáról. Mjongi, aki a királyi konyhán volt udvarhölgytanonc, tanúja az anyakirálynő elleni összeesküvésnek (melyben Csö udvarhölgy is részt vesz), majd jelenti a történteket a hatóságoknak. Ezért hamis vádakat hoznak fel ellene, de a király nem bünteti meg. Az udvarhölgyek viszont nem tűrik el, hogy nem kap büntetést, ezért titokban, törvényellenes módon, saját titkos szabályaik szerint büntetik meg: mérget itattak vele. Hán udvarhölgy, Mjongi legjobb barátnője azonban készít egy ellenmérget, és titokban, a merénylethez használt vízbe keveri, így gyengítve a méreg hatását. A magára hagyott haldokló lányra a már visszavonult katonatiszt talál rá, megmentve életét. Összeházasodnak, és titokban élnek egy távoli faluban kislányukkal Szó Csánggummel, mint alacsony származású emberek.

1504-ben Jonszangun király elrendel egy kiterjedt nyomozást édesanyja gyilkosai ellen. Szót is megtalálják és letartóztatják, miután Csánggum kifecsegte az igazságot, miszerint édesapja nem alacsony származású ember, hanem a királyi palotában volt katonatiszt. Csánggum és édesanyja elmenekülnek, azonban Mjongit halálosan megsebesítik üldözői. Halála előtti utolsó kívánsága az, hogy Csánggum, felnőve, legyen a királyi konyha első udvarhölgye, és jegyezze le édesanyja történetét az első udvarhölgyek naplójában.

Jonszangun királyt, zsarnoksága miatt, puccsal megdöntik, és féltestvére, Csungdzsong, veszi át a hatalmat. Csungdzsong király uralkodásának idején Csánggumnak sikerül bejutnia a királyi palotába és tanuló lesz a királyi konyhán. Bátorságának, tehetségének, kíváncsiságának, melegszívűségének és határozottságának köszönhetően segít Hán udvarhölgynek, aki édesanyja legjobb barátnője volt (ez csak később derül ki), hogy a királyi konyha első udvarhölgye lehessen. Számos megpróbáltatáson kell keresztülmennie, mivel okosságával és ügyességével kitűnik a többi tanuló közül. Csánggum tovább folytatja a főzést azzal a hivatástudattal, hogy a főzés célja nem más, mint egészséget és boldogságot adni annak, aki az ételt elfogyasztja. Csö udvarhölgy azonban ismét összeesküvést szervez unokahúga, Gümjong és nagybátyja, Csö Pánszul, illetve magas rangú tisztviselők segítségével, hogy megőrizzék a Csö család monopolhelyzetét a királyi konyhán. Erőfeszítéseik eredményeképpen koholt vádak alapján rabszolgákként száműzik az udvarból Hán udvarhölgyet („kénes kacsa” vád) és Csánggumot Csedzsu szigetére. Úton Csedzsura, a vallatástól és kínzástól kimerült Hán udvarhölgy meghal.

Min Csonghónak még a palotában tetszett meg Csánggum, ezért lemond királyi testőr állásáról, és sikerül elérnie, hogy a Csedzsu sziget katonai parancsnokává nevezzék ki, csak hogy Csánggum közelében lehessen. Csánggum Csedzsu szigetén találkozik egy Csángdok nevű füvesasszonnyal, aki szintén rabszolga volt, de orvosi tudása miatt nagy tiszteletnek örvend a szigeten. Csánggum szökési próbálkozásai után Csángdok tanítani kezdi őt a gyógyításra. Viselkedése kezdetben sérti Csánggumot, azonban belátja, hogy rabszolgatartója ténylegesen jószándékú, és az életben maradása érdekében bánik így vele. Csánggum Csángdoktól tudja meg, hogy képesítést szerzett nővérként visszajuthat a királyi palotába, hogy megbosszulhassa az édesanyja és Hán udvarhölgy ellen elkövetett tetteket. Csángdok irányítása és tanítása mellett kitanulja az orvoslást, majd kemény munkával és kitartással elvégzi a nővérképző iskolát. Ahhoz, hogy gyógyíthasson és jó orvos lehessen, meg kell szabadulnia a Csö család elleni gyűlölet érzésétől. Miután tisztázza magában érzéseit és hivatását, visszatér a palotába.

Csánggum, visszatérve a palotába szemtől szembe kerül Gümjonggal (aki közben a királyi konyha első udvarhölgye lett), és ennek nagynénjével, Csö udvarhölggyel, aki most a királyi titkárság vezetője. Csö udvarhölgy ismét összeesküvést sző, hogy megszabaduljanak Csánggumtól. Közben Csánggum és Min Csonghó kapcsolata tovább erősödik. Mialatt Csánggum Csedzsu szigetén rabszolgaként élt, legjobb barátnője, Jonszeng, akivel együtt voltak udvarhölgytanoncok, a király ágyasa, majd élettársa lett.

Csánggum, kitartásának és tehetségének köszönhetően, a legjobb orvos lesz a palotában. Sikerül helyes diagnózist felállítania a királyné betegségével kapcsolatban, miszerint halva született ikermagzatai voltak, és megmenti az életét. Majd meggyőzi az anyakirálynét, hogy kezeltesse magát, és kideríti a király krónikus betegségének okát is. Rájön, hogy a király betegségét a Behcet-kór okozza, és meggyógyítja őt. Sorozatos kihallgatások következnek, és kiderül a Csö udvarhölgy és családja által szőtt összeesküvés, illetve a múltban elkövetett tetteik, melynek következményeként a Csö családot és szövetségeseiket elítélik, és megfosztják rangjaiktól. Később elnyeri a királyné háláját, miután meggyógyítja a herceget a súlyos himlőbetegségből.

A király beleszeret Csánggumba, azonban mégsem teszi meg ágyasává, mivel megérti, hogy Csánggum a hivatásának, a gyógyításnak akarja szentelni életét. A teljesítménye elismeréseként, és hogy maga mellett tudhassa (dacolva a miniszterek ellenállásával), kinevezi őt személyes orvosává, a Nagy Csánggum címet, és a 9 fokozatú hivatalnoki ranglétrán a rendkívül előkelő 3. fokozatot adományozza neki.

A király döntése nagy felháborodást okoz a hivatalnokok és tudósok körében, ugyanis akkor a nőket lenézték, így ők soha nem kaphattak magas rangú állást vagy címet. Csánggum vonakodva, de elfogadja a kinevezést, és ezzel beírja magát Korea történelmébe. Min Csonghót, aki hűségesen támogatta Csánggum királyi orvossá nevezését, megvádolják és száműzik. Csánggum és Min Csonghó útjai elválnak.

A király egészsége kritikusan megromlik, és Csánggum nem sokat tehet érte, annak ellenére sem, hogy széleskörűen ismeri a király állapotát (krónikus székrekedés), és gondosan ápolja. Nem használ már sem az akupunktúra, sem a gyógyszer. Utolsó megoldásként egy egyszerű, de addig Koreában soha nem végzett, és abban a korban nagyon veszélyes műtétet javasol a székrekedés megszüntetésére. A miniszterek megrémülnek az eljárás hallatán, és ellenzik, ugyanis a király teste sérthetetlen, azt felvágni nem szabad. Bár a király bízik Csánggumban, fél attól, hogy sikertelen beavatkozás esetén Csánggumot biztosan halálra ítélik. Egyre rosszabbodó állapota miatt a király tudja, hogy nem sok ideje van hátra. Hogy megvédje Csánggumot, akár az utóbbi tiltakozása ellenére is, elviteti őt a palotából, és utolsó kívánsága az, hogy Min Csonghóval hagyják el az országot. Csánggum és Min Csonghó összeházasodnak, és nyolc éven át élnek bujkálva, titokban, mivel a király halálát követően az ellenségeik kerestetik őket. Csánggum folytatja a gyógyítást, bármerre is járnak, közben kislányuk is születik.

Végül nyolc év után Csánggum és Min Csonghó visszatérhet a palotába. Annak ellenére, hogy mindketten elítéltek voltak, a hatalmat gyakorló özvegy királyné visszaadja eredeti rangjukat, mivel kedveli Csánggumöt azóta, mikor még orvos volt a palotában. A király halálát követően a második feleségétől származó trónörökös, Injong király egy évig uralkodik, majd betegségben meghal, így a harmadik feleségétől származó herceg lesz a király, de fiatal kora miatt a hatalmat a királyné gyakorolja. Csánggum tapasztalja, hogy a barátai mind magas rangot kaptak a palotában, és minden sokkal békésebb, mint azelőtt volt. Csánggum és Min Csonghó a szomorú emlékek és a nép gyógyításának vágya miatt úgy döntenek, hogy elköltöznek. A történet végén Csánggum sikeresen végrehajtja Korea történelmének első császármetszését, megmentve a gyermek és az anya életét.

 

Fájl:Dae Jang Gem--A palota ékköve.jpg

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 97509
Hónap: 920
Nap: 16